Članek
Maske in pilingi za zdravo kožo

Naša koža se vseskozi obnavlja. Tako se vsakih 28 dni zgodi proces deskvamacije, ko se kožne celi odluščijo. Pri mladi in zdravi koži poteka ta proces na 28 dni, nekoliko drugače pa je pri starejših, kjer je proces upočasnjen, in pri luskavici, kjer

Objavljeno May 22, 2024

Naša koža se vseskozi obnavlja. Tako se vsakih 28 dni zgodi proces deskvamacije, ko se kožne celi odluščijo. Pri mladi in zdravi koži poteka ta proces na 28 dni, nekoliko drugače pa je pri starejših, kjer je proces upočasnjen, in pri luskavici, kjer je proces še intenzivnejši.

Ker je želja vsakega posameznika, da bi njegova koža izgledala čim bolj sveža, želimo kljub vsemu ta proces spodbuditi.

Pri tem uporabljamo predvsem pilinge in maske. Namen pilinga je pravzaprav odstraniti odmrle kožne celice in omogočiti novim celica, da bodo le-te prišle na površje.

Rezultat pilinga je tako bolj svež videz, saj so odmrle kožne celice odstranjene, izboljšana je tudi prekrvavitev v koži, koža kot takšna je zato bolj pripravljena na sprejem koristnih komponent izdelkov za nego, ker pa celice dobijo več kisika pa se izboljša tudi polt.

V osnovi poznamo dve vrsti pilingov, kemične in mehanske. Kemični se izvajajo v kozmetičnih salonih, v nekoliko višjih koncentracijah pa le pri dermatologih.

Mehanske pilinge pa lahko izvedemo sami doma. Pri tem gre za to, da formulacija vsebuje drobne delce oziroma abrazive, ki so lahko naravnega izvora, na primer zmleti koščki orehov, mandljev, groba morska sol in tako dalje.

Poznamo tudi takšne, ki vsebujejo abrazivne delce sinteznega izvora, vendar le-ti ne sodijo na področje naravne kozmetike.

Pri vprašanju kako pogosto izvajati piling so lahko odgovori zelo različni. Nekako najbolj uveljavljeno pa je da 1- do 2-krat tedensko, pri čemer velja, da piling kot takšen tudi stanjša kožo, zato se pri suhi in občutljivi koži držimo dejstva, da je uporaba 1- do 2-krat na 2 tedna povsem dovolj.

Ob napornem urniku seveda nimamo vedno časa za posebne rituale pri uporabi pilinga, zato je najbolje, da si določimo dan v tednu, ko le-tega izvedemo.

Seveda velja, da pred vsakim postopkom temeljite nege kožo očistimo in nato na navlaženo kožo nanesemo piling, ga nežno vmasiramo, pustimo 3-5 minut in nato izperemo z mrzlo do mlačno vodo, da se pore zaprejo.

Držimo se tudi dejstev, da pilinga ne izvajamo pred ličenje, temveč pred spanjem, saj se koža nekoliko mehansko poškoduje, kar pa bi lahko omogočilo globjo penetracijo ličil v kožo, česar pa si seveda ne želimo.Piling je najbolje pripraviti doma. Velja pa tudi, da če piling že kupimo, lahko tistega, ki je namenjen koži obraza uporabimo tudi drugod po telesu, tistega za telo pa nikoli za kožo obraza, saj je le-ta preveč različna napram koži drugod po trupu.



Na tržišču je na voljo množica pilingov, namenjenih tako obrazu kakor tudi telesu, vendar le-ti ponavadi vsebujejo množico, mnogokrat celo nepotrebnih sestavin, zato si lahko piling pripravimo tudi sami doma.

Blag piling iz morske soli: zmešamo 5 jedilnih žlic grobe morske soli z 2 jedilnima žlicama olivnega olja in nežno vmasiramo na navlaženo kožo obraza in trupa, pustimo 3 do 5 minut in izperemo z mrzlo do mlačno vodo. Zaradi svoje nežne sestave, je ta piling univerzalen tudi za občutljivo kožo.

Tudi maske in obloge, kakor običajno rečemo maskam za telo uporabljamo zaradi enakih ugodnih učinkov.

Masko lahko brez skrbi uporabimo tudi več kot 2-krat tedensko, pri čemer pa se držimo dejstva, da izberemo pravilno za naš tip kože oziroma kožnih nepravilnosti.

Maske in obloge kožo osvežijo, ji omogočijo da zasije in ravno tako sprejme koristne komponente negovalnih izdelkov.

Pri maskah je nabor izdelkov na tržišču še bogatejši, kot pri pilingih. Najboljše priporočilo pa je, da si jo pripravimo sami. Pri tem bomo namreč nanesli občutno manj tudi pogosto nepotrebnih sestavin in tudi privarčevali.

#KozmetikaMeze #NaravnaKozmetika #Nasveti