Članek
Pravilna nega kože na obrazu

Koža na obrazu je ves čas izpostavljena različnim dejavnikom, kot so vremenske razmere, onesnažen zrak, dekorativna in negovalna kozmetika.

Objavljeno May 22, 2024

Stanje kože se z leti zelo spreminja, čemur pa moramo prilagoditi tudi nego.

Tako je v otroštvu ta tanka in dobro hidratirana, načeloma pa brez drugih posebnosti.

V obdobju pubertete postane nekoliko bolj mastna, na račun sebuma, pojavijo pa se tudi mozolji, ogrci in razširjene pore.

V tem obdobju je koža večine mladostnikov opredeljena kot občutljiva, zato ji je potrebno nameniti posebno skrb, da bo v kasnejših letih lahko zdrava.

V srednjih letih se na koži že pozna tudi naš življenjski slog, ali spijemo dovolj vode, jemo raznoliko, dovolj spimo in se gibamo.

Pri koži namreč ni pomembno samo kar daš nase, temveč tudi kar daš vase.

Posebno poglavje je tudi zrelo obdobje, kjer ključno vlogo igrajo anti aging izdelki.

Osnova vsake dobre nege je seveda čiščenje. Posebej ženske, ki vsakodnevno uporabljajo dekorativno kozmetiko, morajo temu posvetiti veliko pozornost.


Seveda je pomembno, da kožo očistimo že pred nanosom dekorativne kozmetike. Pri tem uporabljamo blage čistilne izdelke. Na tržišču je mnogo kozmetičnih oblik, kot so na primer čistilni geli, pene, losjoni in podobno. Pri izbiri čistilnega izdelka, moramo poznati svoj tip kože. Le malo ljudi lahko svojo kožo opredeli kot izrecno suho ali mastno.

Najpogostejši, je tako imenovani kombinirani tip kože, kjer je le ta na področju T cone (čelo, nos, brada) mastna, na ličnicah in okoli ustnic pa denimo suha.

Pri kombiniranem, kakor tudi pri mastnem tipu kože, je tako najboljša izbira čistilnega gela ali pene, ki sta bolj lahke konsistence in bosta kožo dobro očistila, ter na njej ne bosta pustila odvečnega maščobnega filma, katerega rezultat je sijaj, ki ostane na koži tudi po čiščenju.

Čiščenja se lotimo tako, da obraz zmočimo z mlačno vodo, nežno vmasiramo čistilno sredstvo in izperemo.

Čiščenju sledi toniziranje, pri čemer je na tržišču na voljo cel kup tonikov, od tistih z etanolom, ki so nasploh primernejši za mastno in mešano kožo, do tistih brez etanola, katerih uporaba je priporočena pri suhi koži, saj bi etanol le to še dodatno izsušil.

Vloga tonika je, da pospeši prekrvavitev v koži, jo vlaži in deluje antibakterijsko, kar je še posebej pomemben razlog za njegovo uporabo na koži mladostnikov, ki imajo mozolje.

Tonik je najbolje nanesti na vatirno blazinico in z njo nežno obrisati kožo obraza, pri čemer pa se izogibamo področju okoli oči.

Po toniziranju, sledi nanos dnevne vlažilne kreme, ki naj bi vsebovala UV zaščitni faktor. Tudi tukaj imamo na voljo kreme za različne tipe na primer mastno in mešano, suho in občutljivo. Najbolj priporočljiv je izbor kreme tipa, ki opredeljuje večino kože obraza.

Pri nanosu kreme ne pretiravamo. Običajno jo nanesemo s prsti na obraz in enakomerno razmažemo.

Sedaj je koža pripravljena na nanos dekorativne kozmetike, kjer pa je pomembno, da če smo predhodno nanesli kremo brez UV zaščitnega faktorja, ga mora vsebovati podlaga, saj bomo le tako zaščitili kožo pred prezgodnjim staranjem.

Čiščenje kože zvečer pred spanjem, pa je ravno tako pomembno, kot tisto zjutraj.

Make up odstranimo z ustreznim čistilnim izdelkom, s pomočjo blazinice in mlačne vode. Posebno pozornost namenimo področju okoli oči, kjer se še posebej držimo dejstva, da ne smemo nič odstranjevati na silo, temveč lepo nežno in počasi.

Temu sledi čiščenje z gelom, peno ali losjonom in seveda nadaljnjo toniziranje, ter tokrat nanos nočne kreme, katere izbor prav tako prilagodimo tipu kože.

Pri anti-agingu je pomemben nanos seruma na področje, kjer je koža tanjša in se tudi hitreje in posledično opazneje pojavijo gubice, torej okoli oči in ustnic.

Pomembno je, da začnemo že zgodaj, že v 20.letih, saj bomo le tako kožo ohranjali v dobrem stanju.

In ne pozabite, nega obraza je pomembna, saj le-ta predstavlja najpomembnejši del 2 m2 našega življenja – kože.

#KozmetikaMeze #NaravnaKozmetika #Nasveti